מדריך מיוחד: הפרעת קשב בקרב ילדים

כ 7%-10% מהילדים מאובחנים עם קשב וריכוז, ללא קשר למצבם החברתי או הסוציו-אקונומי. בעבורכם כהורים, לא פעם ההתמודדות עם האבחון מלווה בחששות כמו גם בסטיגמות, ועל כן במדריך המיוחד הבא נבצע סקירה מעמיקה אודות הנושא – כך שתוכלו ללמוד לעומק אודות הנושא.

הפרעת קשב בקרב ילדים: כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

בשנים האחרונות ניתן לראות עלייה במספר הילדים שמאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז, בייחוד בשל מודעות הולכת וגוברת להפרעה הזו. ע"פ הערכות, כ 7%-10% מהילדים מאובחנים עם ההפרעה, לעיתים עוד בהיותם בגן הילדים. ככל שהפרעה מאובחנת בזמן, כך ניתן לסייע לילד ולהעניק לו מערכת תמיכה בשל העובדה כי ילדים אשר מאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז סובלים מחסור יציבות תפקודי. זה הזמן להסביר כי הפרעת קשב וריכוז היא למעשה קבוצה של הפרעות במערכת העצבים המרכזית, והיא מולדת וקבועה. לרוב, הילד עצמו אינו מודע לכך שהוא סובל מההפרעה ולכן חווה תסכול רב המתבטא לא פעם באגרסיות, התקפי זעם, התבודדות, חרדה ותסכול. אם בעבר הגדירו ילדים עם הפרעת קשב כילדים עצלנים ומפונקים, כיום ניתן לראות שינוי מגמה הכולל מודעות גבוהה יותר וכן מערך של נוירולוגים, פסיכולוגים, רופאי ילדים וכן מכונים המתמחים באבחון ויצירת תוכנית טיפול לאותם ילדים, מתוך מטרה לספק להם מערכת תומכת המאפשרת להימנע מיצירת פערים ובו בעת מתן קשב לצרכים הנדרשים. ידע הוא כוח, ולכן בעבורכם כהורים חשוב לקבל את המידע הן דרך הצוותים המלווים והן דרך האזנה לפודקאסטים. להאזין לפודקאסט " זה מעסיק אותי – חיים טוב עם הפרעת קשב" יכול בהחלט לשפר את התחושה האישית, ולתת לכם את הביטחון ליצור תשתית נכונה בעבור ילדכם.

מדריך מיוחד הפרעת קשב בקרב ילדים

כיצד תדעו האם ילדכם סובל מהפרעת קשב וריכוז?

בדרך כלל, ילדים שמאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז מציגים מאפיינים מובהקים של ההפרעה עוד בשלבים מוקדמים יותר של ההתפתחות. צוותים חינוכיים מוכשרים בכדי לבחון את ההתנהגות של הילדים, ולדווח בהתאם לצורך להורים אודות התנהגויות שאינן עונות בקנה אחד עם בני הגיל. לא פעם בשל הסטיגמה ילדים עם הפרעת קשב נתפסים כילדים "רעים" אולם בפועל ניתן לומר כי מדובר בילדים בעלי מוטיבציה גבוהה מאוד להצלחה. המאפיינים של ילדים עם הפרעת קשב וריכוז משתנים מילד אחד לשני, אך הם כוללים בין היתר: חוסר תשומת לב לפרטים, קושי במעקב אחר הוראות, דעת מוסחת בקלות, נטייה לשכחנות, קושי בארגון מטלות ומשימות, אימפולסיביות, היפראקטיביות, רצון להיות בתנועה מתמדת (כלומר קושי לשבת למשך זמן ממושך), הפרעה לאחרים, התפרצות באמצע משפטים של אחרים ועוד. חשוב לציין כי קבלת אבחון לגבי הפרעת קשב מתרחשת רק לאחר שישנה עדות ברורה לפגיעה תפקודית משמעותית, בין אם מדובר בתפקוד לקוי בלימודים או בפן החברתי. מדובר באבחון רב שלבי, ועל כן בעבורכם כהורים חשוב לנהל דיאלוג פתוח עם גורמי המקצוע ולשתף פעולה, מתוך מטרה לקבל החלטה לגבי המשך הטיפול.

כיצד האבחון מתבצע?

קיימים מספר שלבים אותו הילד צריך לעבור. אבחון הפרעות קשב אצל ילדים כולל סדרה של הערכות: הערכה פסיכולוגית אותה מבצע פסיכולוג מומחה הבוחן מספר היבטים לצד מיפוי הקשיים של הילד, הערכה רפואית המתבצעת על רקע ההיסטוריה הרפואית של הילד וכן בחינות ממוחשבות. על מנת לבחון לעומק האם הילד אכן סובל מהפרעת קשב, נדרש לפנות למכון המתמחה בתחום, כאשר לרוב האבחון מתבצע על רקע של פנייה מצד הצוותים החינוכיים.

טיפול בילדים עם הפרעת קשב וריכוז

הבשורה הטובה היא שהמוח הוא פלסטי וניתן לשינוי, ולכן באמצעות מערך טיפולים ותמיכה ניתן בהחלט לסייע לילד להתמודד ואף להגשים את מטרותיו – גם כאשר הוא מאובחן עם הפרעה. הקנייה של הרגלי עבודה נכונים הכוללים בין היתר הקלות בתחום האקדמי, לצד טיפול פרטני המתבצע באמצעות אנשי מקצוע. חשוב שאתם כהורים תפעילו שיקול דעת, ותבחרו באנשי מקצוע בעלי המלצות אשר ילוו אתכם ואת הילד במעלה הדרך, ועל כן יש חשיבות עצומה לבדיקת הרקע המקצועי של המטפל ולהכשרתו. מדובר בתנאי להצלחה של ההתערבות הטיפולית המהווה דרך מצוינת לסייע לילד וגם לעצמכם. ההתערבות הטובה ביותר כוללת התערבות חינוכית, הדרכת הורים ועבודה פרטנית עם הילד.

סגירת תפריט
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
נגישות