אחד מהפחדים של הורים רבים מתייחס לנסיעה ברכב עם תינוק, ולא בהכרח כי המעמד מחייב, אלא כי יש משהו בבכי של תינוק בזמן הנסיעה שמוציא כל אדם שפוי מאיזון, ולו כי הצורך הבסיסי לסייע לתינוק ומנגד הסיטואציה שאינה מאפשרת התנהלות כמו בבית מובילה לדיסוננס בלתי פתיר, כזה שמשאיר את ההורה חסר אונים, לחוץ ומיואש, והשילוב הזה לא רק שאינו נעים, אלא גם אינו בטוח בעת נהיגה, ועל כן יש לדעת כיצד להתמודד עם הסיטואציה בצורה בטוחה ובו זמנית להבין כיצד ניתן להגדיל מראש את מקדם הבטיחות.
התאמה של כיסא בטיחות
ראשית חשוב לוודא שהתינוק יושב בכיסא שמותאם עבורו, שהכיסא מחובר כראוי ושבאופן כללי נוח לתינוק (גם במקרים של השכרת רכב). בנוסף, חשוב לרכוש רק כיסא תינוק שכולל תו תקן ושתאריך התפוגה שלו אינו קרוב (כן, גם לכיסא בטיחות יש תאריך תפוגה!) וחשוב לבחון האם סוג הרכב מצריך לנטרל את כרית הבטיחות שבמושב הקדמי שליד הנהג. מה עוד? מוטב לוודא שהכיסא יושב כראוי – בהתאם להוראות היצרן. פה נציין שלעיתים חיבור כיסא התינוק לרכב עשוי להערים קשיים ועל כן מומלץ להיעזר בתמונות להמחשה שמצויות בעלון שמגיע עם הכיסא, ואף רצוי לבקש מהמוכרת שתדגים כמה פעמים, עד שהשיטה תובהר כראוי.
נוחות והנחיות
לאחר שרוכשים כיסא איכותי ומתאים ולאחר שמתקינים אותו כראוי, מגיע השלב הבא – לבחון שהתינוק יושב היטב בכיסא. מה בודקים? שהראש שלו מוחזק היטב ואינו מיטלטל לצדדים, ושהחגורות אכן מחזיקות היטב, אך שאינן הדוקות מדי. מה עוד? הכירו את הוראות משרד התחבורה אשר מתייחסות לגיל של התינוק בהקשר למיקום שלו ברכב. מה ההנחיות אומרות? באופן כללי עד גיל שנה (ועד משקל 9 ק"ג) יש להושיב את התינוק כנגד כיוון הנסיעה.
סביבת הכיסא
ממש כמו שבבית אתם משקיעים בצעצועים שימשכו את תשומת הלב של התינוק, כך גם חשוב בעת הנסיעה להפוך את סביבת הישיבה למעניינת. אי לכך מראש מומלץ לתלות מובייל מותאם גיל, ומראש מוטב להכין ליד המושב מגוון צעצועים שהוא אוהב. כמו כן, אם התינוק יושב מאחור ואתם מבקשים לדעת מה שלומו, טוב להכיר שישנה מראה ייעודית שמציבים על המשענת שלצדו, באופן שהשתקפות מתקבלת במראה המרכזית. מה עושים אם עברתם על כל הכללים אך התינוק עדיין בוכה וממאן להירגע? תמיד שווה להכין דיסק ייעודי לילדים ואם גם זה לא עוזר, מחפשים מקום בטוח לעצור בו (לא לצד הכביש) ופשוט עושים הפסקה, יש מצב שהחלפה של חיתול, או הנקה, תפתור את הבעיה.
לבוש
חשוב ביותר לצאת לדרך רק כשבטוחים שהתינוק לבוש כראוי. בזמן הנסיעה לא תוכלו להוריד או להוסיף שכבה ורק המחשבה שחם או קר מדי לתינוק מספיקה על מנת להעיב על סך הנסיעה. בנוסף, תחשבו על התינוק לפני שפותחים או סוגרים חלון (או מזגן), וחשוב ביותר להסיר ממנו שכבות מיותרות ואף מסוכנות, קרי מעיל וכובע. מעיל אינו בטוח בעת עצירה מהירה ואילו כובע עשוי לחסום את שדה הראייה.
יוצאים מהרכב ובודקים!
בין אם מגיעים ליעד ובין אם עושים הפסקה יזומה, חשוב ביותר לשים לב שפתיחת הדלת אינה מסכנת לא אתכם ולא את התינוק. בנוסף, בכול פעם שיוצאים מהרכב בודקים שלא שכחתם את התינוק, או את אחד מהאחים שלו ברכב. תבדקו תמיד ואפילו פעמיים. עשו לעצמכם הרגל, עם היציאה תבדקו היכן המפתח של הרכב והיכן כל הילדים. נסיעה בטוחה!