הספר הראשון שלי – למה חשוב לקרוא לילדים ספרים כבר מגיל ינקות?

 

אחד הנושאים החשובים ביותר לילדים ותינוקות לא קשור בתזונה, שינה או אפילו חיסונים. אחד הצרכים הבסיסיים ביותר לגיל ינקות והלאה הוא ספרים. רבים מאיתנו זוכרים בערגה את הספרים עליהם גדלנו כילדים: מדירה להשכיר ועד חסמבה, מחמישה בלונים ועד משלי אזופוס, כולם סיפקו לנו זיכרונות, חוויות וחלומות שמלווים אותנו לכל החיים. הראיה של ספרי ילדים ותינוקות כאמצעי שמספק בידור או מעביר את הזמן היא שגויה. לספרים יש מקום משמעותי בהתפתחות התקינה של תינוקות לילדים ושל ילדים למתבגרים ולאנשים בוגרים ממש.

קריאה של ספרים נמצאת לאחרונה בדיון הציבורי מכיוון שיש מי שרואה את הסכנות הרבות שיש לה. החל ממשחקי מחשב, סרטוני יו טיוב או אפילו ערוצי טלוויזיה או VOD למיניהם, כולם חודרים לחיינו ומגיעים עד לילדינו. נשמח לדוח שכנראה הבעיה איננה כפי שרבים חושדים ושספרי ילדים ותינוקות הם עדיין מאד נפוצים. רבים הם ההורים שקוראים לילדיהם, אבל מדוע שלא כולם יעשו כן?

החלק הבא של המאמר הזה יסביר מדוע חשוב כל כך לקרא לילדים כבר מגיל ינקות. נביא לדברים גם דוגמאות של ספרים ספציפיים והמלצות לאיך לעשות זאת נכון.

 

גירוי קולי וקשר עם ההורים

כאשר אנחנו קוראים לפעוטות ספר כהורים, הם מתרגלים לקול שלנו בקונטקסט שהוא מחוץ לשיחות הרגילות. אוצר המילים שלנו כהורים יכול להיות מאד מוגבל וזה לא נעשה כמובן בכוונה. ספרים דואגים להציג לתינוקות מילים ומושגים מתחומים מפתיעים וחדשים. להקראה על ידי ההורה ישנה השפעה חיובית על מצב הרוח של הילד ועל הקליטה של השפה בכלל.

 

לימוד והיכרות עם העולם

כפי שציינו, ספרים שונים מכניסים לילדנו עולם מושגים חדש בכל פעם. ספר כגון 'איה פלוטו' מציג חיות שונות והיכן ניתן לפגוש אותן. בהמשך, הילד גם ישאל 'מה זה "איה"? שאלה מצוינת, ביום יום אנחנו משתמשים ב'איפה' וזו ההזדמנות שלו להכיר מילים חדשות. ספרים מהווים גם דרך כמעט ייחודית לספר לילדים על התרבות שלנו, על העם שלנו ועל דתו. ספרי הילדים של 'דברי שיר – תרבות יהודית מקורית' עושים בדיוק את הדבר הזה. מדובר בספרים שנכתבו בשפה עשירה אך קולחת ועניינם הוא פיתוח קוגניטיבי והעשרה בענייני יהדות. קחו לדוגמא את הספר "הסידור הראשון שלי" – זהו ספר לילדים עם אפשרות לשמוע גם קבצי קול. הספר משלב קריאה מהנה ונותן לילד גם אפשרות להפעלה עצמית שלו. זה נותן תחושת בטחון עצמי ועצמאות.

החשיבות של ספרי ילדים

בהמשך, כאשר מדובר בילדים, קריאת ספרים נהיית חשובה עוד יותר. זהו בדיוק השלב בו ילדים סופגים הרגלים. ילדים שקראו להם ספרים בגיל מוקדם, יתרגלו לקריאה ויוכלו אט אט לעבור לקריאה עצמית. הדבר החשוב ביותר הוא כמובן להתמיד להקריא סיפור יום יום, בדרך כלל לפני השינה.

קריאה של ספרים עם ילדים כוללת כמובן גם שיחה על הספר. הסיפור יכול לעורר שאלות רבות או אפילו כל מיני קישורים לחיי הילד והמשפחה. זו דרך מצוינת לדבר על נושאים שאולי קשה לדבר עליהם, לו רק בגלל קשיים באוצר מילים. בגיל שלוש או ארבע כבר ניתן לספר לילד סיפורים יותר מורכבים שיעזרו לו להבין את העולם ולהתחבר בנעשה בו. הספר "מי ישאל את הקושיות" מאת עמי בן גור וכרמל בן עמי הוא דוגמא נפלאה לספר כזה שמשלב הרבה אלמנטים. מצד אחד יש לנו סיפור על שני אחים ועל מערכת היחסים שלהם, מהצד השני הספר מדבר על מנהגי הפסח מנקודת ראותם של ילדים.

 

ספרים כקטליזטור להתפתחות של פעוטות

בגיל הרך יש לספרים חשיבות עצומה להתפתחות. בשלב הראשון, הקריאה נעשית 'מעל ראשו' של הילד או הילדה ולאט לאט הוא או היא מתחילים להיות מעורבים בנעשה בספר, באיורים ואפילו בטקסטורה של הדפים השונים.

 

סיכום

אחת ההשקעות הטובות שתוכלו לעשות בחייכם היא להקריא לילדכם ספרים וסיפורים לרוב. באתר של דברי שיר, תמצאו שלל ספרים לכל הגילאים. ישנם ספרים לגיל הרך ועד לגילאי ילדות ומעבר לכך. הספרים כולם עומדים בסף גבוה של איכות המלל ועושר ערכי. שתהיה לכם קריאה נעימה!

 

 

 

 

סגירת תפריט
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
נגישות