פיתוח מיומנויות קוגניטיביות בקרב תינוקות

אחד הדברים החשובים לכל הורה, הוא כל מה שקשור בהתפתחות התינוק, בין אם זו ההתפתחות המוטורית ובין אם זו ההתפתחות הקוגניטיבית. יש לא מעט דרכים ואפשרויות לסייע ולתרום לתהליך, ועל כן נרצה לדון במאמר הבא.

החוקר ז'אן פיאז'ה כתב לא מעט על אודות הפסיכולוגיה ההתפתחותית והקוגניטיבית של האדם, ובין הדברים הבולטים ביותר בעשייה שלו טמונים בתיאוריית ההתפתחות בשלבים שיצר בעקבות מחקריו השונים. לפיו, ניתן לחזות את ההתפתחות הקוגניטיבית של האדם מגיל צעיר, כשהדבר טמון בתהליך של רכישת ידע מהסביבה, מה שמוביל לבנייה והתפתחות של המוח. לא נלאה אתכם במידע מחקרי מעמיק, אבל כן חשוב לציין שיש לא מעט מחקרים בתחום, ובעקבותיהם נסללו מגוון אפשרויות לפיתוח המיומנויות הקוגניטיביות בקרב תינוקות.

הרגלי שינה

לפני שנפרט על התחום באופן מקיף, מוטב לציין שאחד התנאים החשובים ביותר לפיתוח מיומנויות קוגניטיביות אצל פעוטות טמון בהרגלי השינה שלהם. התינוקות זקוקים לכמות שעות שינה מסוימת (בהתאם לגילם), וחשוב לאפשר להם זאת על מנת שיוכלו להתפתח באופן המיטבי, במהלך השינה, המוח של הפעוט מתפתח ומעכל את כל החוויות והמראות השונים, ועל כן יש לשים על כך את הדגש באופן משמעותי. אם התינוק אינו מצליח לישון בהתאם להמלצות, לא נרדם באופן עצמאי או מתעורר לעיתים קרובות במהלך הלילה, הרי שיש לפנות אל יועצות שינה שיסייעו לכם בתהליך. אל תזניחו את הנושא – מדובר בתנאי חשוב וחיוני להתפתחות הקוגניטיבית של התינוק שלכם.

משחקי התפתחות

בתוך התיאוריה של פיאז'ה הוא מדבר על מה שנקרא "מבנה ידע", כלומר מבנה שנבנה על בסיס החוויות האישיות של האדם, ומשם הוא עשוי לפתח את יכולותיו הקוגניטיביות. המידע נקלט במוח, ולאחר עיבודו, ניתן לקלוט גירויים חדשים מהסביבה. פה אתם נכנסים לתמונה, ומדוע? כי באפשרותכם לחשוף את התינוק לשלל גירויים שונים שיסייעו לו להתפתח, כשאחת הדרכים הטובות ביותר לעשות זאת היא באמצעות משחקי חשיבה והתפתחות. כיום ניתן לרכוש משחקים ייעודיים בהתאם לגילו של התינוק ובכך לתרום להתפתחותו באופן ניכר. כדאי לדעת שבין הגילאים 4-7 חודשים הילד מתחיל להביע עניין בסביבתו, ובייחוד בקולות, צלילים ומראות. לכן בגיל זה, כדאי להתמקד בצעצועים שמגרים את חוש השמיעה והראייה. כמו כן, אין צורך לרכוש מגוון רחב של משחקים, אלא כמה משחקים בודדים – זה בהחלט יספיק ויעניק את מלוא היתרונות החיוניים.

משחקי ההתפתחות עשויים לסייע גם בתהליך ההתפתחות המוטורית, ולו בשל העובדה שקיימים שלל צעצועים שמצריכים מהתינוק לאחוז אותם, ללחוץ עליהם או אפילו לזחול בעקבותיהם, ועל כן, מדובר באלמנט חיוני בעבור תינוקות.

קריאת ספרים

ספרי פעוטות הם דבר נפוץ בחנויות הספרים, כשהמטרה היא לא שהילד יקרא בעצמו (בכל זאת, מדובר על ילדים קטנים), אלא שההורה יקריא לו את הסיפור מידי ערב. הקראת הסיפור מאפשרת לפתח כישורי קשב וריכוז, כמו גם מעניקה לילד את ההזדמנות לקלוט מילים חדשות. נוסף לאלה, הילד קולט שישנה עלילה מסוימת, רצף של התרחשויות, מה שמפתח את החשיבה שלו ומקנה לו כישורים נוספים.

 

לסיכום, ניתן לסייע לתינוקות לפתח את יכולותיהם הקוגניטיביות, כשיש לעשות זאת באופן מושכל. היעזרו ביועצות שינה כדי להקנות לילדים שינה טובה ואיכותית, רכשו משחקי חשיבה והתפתחות, והשתדלו להקריא להם ספרים באופן תדיר. בהצלחה.

סגירת תפריט
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
נגישות